Urządzamy jadalnie

Jadalnia jest miejscem gdzie praktycznie każda rodzina spędza dość dużo czasu. W niektórych domach używana jest ona tylko a czasie świąt lecz w każdym domu być powinna. Więce »

 

Świstak

Świstak jest gryzoniem z rodziny zwierząt wiewiórkowatych. Jego ciężar wynosi do 7 kiologramów. Długość natomiast sięga do 60 centymetrów. Zwierzę to jest płochliwe. W Polsce możemy go jedynie zobaczyć w Tatrach Zachodnich oraz w Tatrach Wysokich. Świstak jest zwierzęciem, które żyje w koloniach po kilkanaście zwierząt. Tymi zwierzętami pożywiają się duże ptaki. W okresie zimy świstaki zasypiają w swoich norkach, dopiero w czasie letnim budzą się. Świstak żywi się przede wszystkim ziołami oraz trawami. Innym jego pokarmem są również kwiaty, bulwy, korzenia oraz owady. Zwierzę to znajduje się u nas pod ochroną. Posiada on takie zęby jak siekacze, które dobrze rozwinął. Warto dodać, że zęby te ciągle mu rosną. Swe domy świstak tworzy pod ziemią. Jest to bardzo rozwinięty i można powiedzieć, że bardzo rozgałęziony korytarz. To w nich przesypiają zimę a następnie wychodzą na zewnątrz. Jednak przed tym muszą przejść przez różne przeszkody, na przykład śnieg. Świstaki tatrzańskie występują najczęściej w Dolinie Pięciu Stawów.