Urządzamy jadalnie

Jadalnia jest miejscem gdzie praktycznie każda rodzina spędza dość dużo czasu. W niektórych domach używana jest ona tylko a czasie świąt lecz w każdym domu być powinna. Więce »

 

Gacek brunatny

Gacek brunatny jest ssakiem pochodzącym z rodziny zwierząt mroczkowatych. Posiada on zdolność do aktywnego lotu. Jest zwierzęciem, które ma wręcz do perfekcji rozwinięty słuch. Potrafi wychwycić najmniejszy szelest. Można go poznać dzięki między innymi jego dużym oczom- ich rozmiary mogą nawet sięgnąć 4,3 centymetrów, posiada również szerokie skrzydła, których rozpiętość sięga do 27 centymetrów. Ciężar tego zwierzęcia jest bardzo mały- stanowi jedynie do 11 gramów, zaś długość ciała to około 5,3 centymetrów. Jest on spotykany w naszym kraju w wielu miejscach. Zamieszkuje przede wszystkim lasy, góry. Gacek jest zwłaszcza zwierzęciem nocnym gdyż w czasie dnia nie jest aktywny. Śpi w charakterystycznej pozycji- zwieszony głową w dół. Głównie gacek poluje na owady, a także na muchy i motyle. Kiedy zwierzę to leci wówczas tworzy krótkie i wysokie dźwięki o różnych częstotliwościach, które wydobywają się z jego otworu gębowego. W Polsce zwierzę to jest chronione. Zwykle zwierzę to żyje samotnie- są to samce. Gacek również zasypia na zimę zwykle w październiku, a budzi się w marcu.