Urządzamy jadalnie

Jadalnia jest miejscem gdzie praktycznie każda rodzina spędza dość dużo czasu. W niektórych domach używana jest ona tylko a czasie świąt lecz w każdym domu być powinna. Więce »

 

Dudek

Dudek jest ptakiem o charakterystycznym czubie na głowie. Łatwo go poznać jeszcze po barwie- jest ona rdzawopomarańczowa a także czarna i biała. Należy on do rodziny dudków. Najczęściej zwierzę to możemy spotkać na brzegach lasów, na polach i łąkach oraz na alejach- w ich pobliżu. Jest ptakiem, który poluje na bezkręgowce. Jest jeszcze tępicielem szkodników. Jest ptakiem wędrownym. Na zimę odlatuje do ciepłych krajów, jest to przeważnie we wrześniu albo październiku. Do nas powraca zaś w kwietniu. Swe jaja samica składa w połowie maja. Ich ilość sięga do 9 jaj. Dudek ma długi i wygięty do dołu dziób. Pomaga mu on w zdobywaniu swych ofiar- owadów z ziemi. Dudek jest ptakiem o długości ciała 29 centymetrów. Jego ciężar to około 80 gramów. Zwierzę to posiada charakterystyczny głos, który przypomina nawet niejako szczekanie psa. Podczas gdy leci również przypomina motyla- jego lot. Jest ptakiem, którego nie można pomylić z żadnym innym przede wszystkim dzięki jemu kolorowemu czubkowi. On także w Polsce jest zwierzęciem, które znajduje się pod ochroną.