Urządzamy jadalnie

Jadalnia jest miejscem gdzie praktycznie każda rodzina spędza dość dużo czasu. W niektórych domach używana jest ona tylko a czasie świąt lecz w każdym domu być powinna. Więce »

 

Drop

Drop jest największym ptakiem w Europie w jej części środkowej. Obecnie jednak jest zagrożony wyginięciem. Wygląda podobnie do strusia jednak jest od niego mniejszy. Jwst zwierzęciem, które boi się ludzi. Należy do rodziny zwierząt dropich. Jest mało wrażliwy na warunki pogodowe, nawet na mróz, przed którym chronią go jego pióra. Jego terenem zamieszkania są obszary otwarte, czyli łąki, pola uprawne. Ze względu na jego małą ilość jest także zwierzęciem, które jest w Polsce chronione. Są one wrażliwe również na zmiany w krajobrazie. Ciężar ego zwierzęcia u samców dochodzi nawet do 20 kilogramów a samicy jedynie do 5 kilogramów. Tak więc samiec jak na ptaka jest można powiedzieć, że jest bardzo duży. Długość ciała zaś to około 102 centymetrów. Posiada on także jak każdy ptak skrzydła o rozpiętości nawet 250 centymetrów. Jest zwierzęciem sucholubnym, gdyż nie pija wody jedynie z rosy. Okres godowy dropia zaczyna się wiosną. Nowo wyklute małe są nieporadne, toteż ich matka musi ciągle nimi się opiekować.